Torsteinn Sofusson og Ann Elisabeth Olsen

Ishunder

Nyheter.

1

24/1-13. Da har Steini meldt seg på Femund 600

 

Hallingen ble en opptur for Steini og hundene.

2

 

 

Snart klart for sesongstart. Steini deltar på Mush Synnfjell, Hallingen og Femundløpet.

3

 

 

 

Nyheter

24/1-13:

 

Hallingen ble en opptur for Steini og hundene. Det ble en 2. plass i gruppen, men det var ikke passeringen Steini var opptatt av etter løpet. Han var fornøyd med hastigheten og drivet i spannet. Første etappen holdt hundene en gjennomsnittsfart på 19,4 km/t og Steini var meget fornøyd med noen vanskelige forbikjøringer som hundene utførte uten noen problemer. Ca halvveis begynte Falur å sakne farten. Han går bakerst i spannet, og det er tydelig at han ikke holder følge med resten av spannet etter en skade han hadde tidligere i vinter. Det endte med at Steini måtte kjøre med han i sleden. Falur er en 30 kg stor hund, slik at hastigheten gikk noe ned med han på lasset. Falur ble tatt ut på Mush Synnfjell også, og etter Hallingen har Steini bestemt seg for at han ikke skal med til Femundløpet. Resten av spannet går meget bra. Alle spiser alt det de får og ingen sliter med vonde ledd eller såre poter. Dette betyr at en uke før Femundløpet er spannet på 12 tatt ut, og Steini kommer til kun å konsentrere seg om disse på trening den siste uken.

 

 

15/1-13: Cris Grum ringte og overrasket Steini med at han hadde meldt han på Hallingen halv maraton åpen klasse. Cris synes ikke Steini sin plassering så langt i år har stått til forventning og meldte han på en klasse med to andre kjørere slik at det MÅ bli en pallplassering ;) Steini tar utfordringen på strak arm, selv om det blir uten handler. (Ann Elisabeth jobber) Og satser hardt på topp tre kommende helg ;)

 

 

7/1-13: Et lite tilbakeblikk på helgens løp, Mush Synnfjell.

Mush Synnfjell er et helt nytt løp og det var umulig å forutsi hvordan det ville arte seg med en fellesstart. Med begge barna i baksetet reiste vi fredag opp til Spåtind. Som islandsfamilien ble vi håndhilst velkommen av bestyrrerinnen og vi kunne fritt velge mellom suiten eller stort familierom. Litt beskjedne som vi er sa vi at det nok holdt med et stort familierom for oss, vi skulle tross alt ikke tilbringe tiden inne på rommet denne helgen.

Lørdag morgen var det spenning og virkelig et hundeleven da alle huskyene skulle stilles opp på langkjetting for felles start. Vi måtte selv gå med hver enkelt hund fra hengeren på bilen til et lite stykke opp i slalombakken der starten skulle gå. Ann Elisabeth var i alle fall meget glad for at hun ikke er hund da hun skjøv en fullstappa slede opp bakken til startplass.

Vi hadde på forhånd bestemt oss for at alle 14 hundene måtte ha på potesokker pga såre poter, så vi var veldig klar over at vi ikke ville bli førstemann ut :)

På startplass var det noe kaotisk. Hunder, sleder, handlere, fotografer og kjørere skulle finne sine plasser. Noen hunder kom seg løs og tyvstartet oppover bakken på egenhånd, heldigvis så det ut til at disse hundene ble stoppet og kom seg berget tilbake til sin eier. Noen hunder ble stresset, og det var nok ikke fritt for at det ble noen fighter rundt omkring også. Merkelig nok var våre hunder eksemplariske. Kanskje noe satt ut av alt opptøye rundt dem. De holdt seg i allefall forholdsvis rolige og ventet på sin tur til å få sokker og sele på. Første mann eller rettere sagt kvinne ut i sporet var Elisabeth Edland 3 min etter startskuddet hadde gått. Når ca 10 spann var ute sier Steini; "kan du si i fra når første spann starter?" Vel... det var kun vi og et spann til som satte potesokker på alle hundene, og det var vi og det spannet som startet nest sist og sist ut. Steini kom likevel godt av gårde. Erik hadde som oppgave og holde lederene på plass mens Steini satte hundene på rett sted og Sindre var fotograf.

Ca 20 min etter at Steini kom seg av gårde fikk Ann Elisabeth melding om at noen spann var passert, men sporene var dårlige etter at alle spannene hadde løpt foran og endret harde løyper til sukkersnø.

Ann Elisabeth og guttene pakket sammen langkjetting og bar anker tilbake til bilen. Så ble det en liten pust på hotellrommet for handlerteamet før vi reiste på sjekkpunkt Halden.

Halden var sjekkpunkt hjemme hos Tore Halden, og vi er virkelig imponert over at de hadde fått kjørt opp så mange parkeringsplasser, ordnet med bålplass og idrettslaget stilte med mat/drikke salg. Kjørerene kom en etter en, og Steini kom etterhvert som nr 38 godt fornøyd med spannet som hadde passert endel spann selv om de startet nest sist ut.

Etter noen timer på sjekkpunkt reiste Ann Elisabeth og guttene tilbake til hotellet for å sove, mens Steini måtte greie resten av løpet på egenhånd. En hund ble satt ut på Halden. Falur gikk ut fordi han ikke trakk like bra som Steini ønsket, og Steini var redd for å få denne store "traktoren" i sleden senere i løpet om noe var feil med han.

Søndag morgen våknet vi av at Elisabeth Edland som gikk først ut dagen før også kom først i mål. Det var nok en stor fordel å komme seg raskt av gårde..Steini og Svein Åge kjørte det siste stykket sammen og de ble enige om å lage litt show ved mållinja. Så da de dukket opp på bakketoppen kom de helt sammen ved siden av hverandre. Spannene stormet nedover slalombakken side om side. Moro for de tilskuerene som fulgte innspurten søndag. Steini beholdt sin plass og syntes hundene gjorde en god jobb med tanke på at vi hadde et litt dårlig utgangspunkt. Ann Elisabeth var mest imponert over Sebastian Plur Nilssen som gikk på ski med pulk og seks hunder! Det er noe annet enn skiturene med Kira på Pruterud....

Alt i alt var vi godt fornøyde med løpet. Vi håper til neste år at det skal være lov for alle å ha på sokker på hundene sine før start, da dette tross alt handler om dyrehold.

Bilder fra løpet:

 

 

 

 

 

4/1-13: Da er vi klare for å reise på helgens løp, Mush Synnfjell. Det blir spennende å se hvordan dette nye løpet vil være med felles startskudd hvor alle kjørerene må ligge i sovepose ved siden av sleden når startskuddet går. Vi reiser godt forbredt i dag, utstyret er på plass. Hundene har fått ny halm i hengeren og de har hatt to gode treningsøkter denne uken. Da sier vi bare tvi-tvi :)

29/12-12:

I forbindelse med at den nye varmestua på skianlegget Pruterud i Romedal allmenning ble offesielt åpnet, ble vi spurt om å kjøre barna med hundeslede. Det ble to timer og mange runder med glade barn og foreldre som fikk oppleve sledetur.

Kjempefint anlegg som lokale ildsjeler har bygd opp på dugnad for lokalbefolkningen. Anlegget er også rett ved våres treningsområdet.

 

28/12-12:

Steini bestemte seg for å kjøre Gausdal 5-mila i år da det er lenge siden han har deltatt på konkurranser og følte han trengte den erfaringen før Mush Synnfjell som er helgen 4.-6. januar. Løpet ble også en nyttig erfaring. Steini følte seg noe uforbredt og brukte tid på å komme i gang. Hundene hadde gått en tung brøytetur natt til 26. desember, men Steini følte de kom godt i gang ut fra start. Hundene holdt bra tempo, og de passerte 7 andre spann. Da de kom opp på fjellet var løypa drevet igjen og hundene måtte brøyte. Det er blitt mye brøytetrening i år så hundene bør takle slike forhold greit, men under 5-mila opplevde Steini at hundene mistet farten på dette partiet og "futten" i spannet var nærmest borte helt til de nærmet seg mål. Steini kjørte inn til en 14. plass på tiden 3t 19 min. Normalt sett burde hundene gå disse 5 milene på 2 t og 40-50 min. Etter løpet kjørte Steini rett opp til våre vante treningsløyper i Romedal allmenning. Der tenkte han å ta en ny tur med hundene samme kveld. Det var da han fikk se at 14 av de 15 hundene i spannet hadde såre poter. Han hadde ikke sjekket poter ordentlig etter brøyteturen natt til 26. des, og under 5-mila satte Steini potesokker kun på de hundene som vanligvis kan bli litt såre. Denne glippen var nok forklaringen på at hundene saknet av under løpet. Sur på seg selv for egen korttenkthet tar Steini med seg denne erfaringen til sesongstart i Synnfjell. Da blir det sokker på hele spannet!